Toepassingen van technisch keramiek

Technisch keramiek heeft, afhankelijk van de samenstelling, bijzondere materiaaleigenschappen. Sommige varianten zijn extreem hard of hittebestendig, andere varianten geleiden elektriciteit. Dat maakt dat technisch keramiek daar waar staal, ijzer of kunststof niet voldoet, een onmisbare rol kan spelen. Een paar voorbeelden.

Ferrules
Ferrules zijn buizen met een kraag en of een ring. Ze worden veelvuldig toegepast in de petrochemie. In SRU’s (Sulphur Recovery Units) worden ze bijvoorbeeld gebruikt als bescherming van de boiler tegen corrosieve gassen en hoge temperaturen. Innalox produceert ferrules in een kwaliteit die aansluit bij de extreme condities in SRU’s. Ook passen ze naadloos bij de andere materialen die in deze installaties worden verwerkt.

Woodstove
Innalox ontwikkelde een verbrandingskamer voor de Woodstove, een compact kooktoestel van Philips, bestemd voor gebruik in de derde wereld. Het keramische binnenwerk is extreem hitte- en thermoshockbestendig. Het kooktoestel kan probleemloos met water afgekoeld worden zonder dat de keramiek kapot gaat. Door de hoge efficiëntie van de allesbrander is de uitstoot minimaal en levert het kacheltje enorm veel rendement.

Slijtage onderdelen
We kunnen technisch keramiek bijzonder taai en slijtvast maken. Zo’n onderdeel is dan ongevoelig voor corrosie of hoge temperaturen. Dat maakt technisch keramiek bij uitstek geschikt voor veeleisende, mechanische toepassingen in pompen, verbrandingsmotoren of turbines.

Kroezen
Innalox ontwikkelt hulpmiddelen die nodig zijn in laboratoria in de keramische, metaal- of glasindustrie varierend van temperatuurbehandingen en smelten van metalen tot het uitvoeren van chemische analyses. Hierbij speelt de samenstelling van het keramische deel een grote rol. Zo ontwikkelden we speciale kroezen waarmee bij hoge temperatuur de viscositeit van slakken gemeten kunnen worden.

Laspennen
Innalox produceert keramische laspennen voor de automotive sector. Deze laspennen worden gebruikt om moeren op plaatdelen te lassen en zijn niet elektrisch geleidend, bestand tegen gesmolten metaal en mechanisch zeer goed belastbaar. Door de hoge nauwkeurigheid die we in onze productie bereiken, kunnen onze laspennen vaak zonder enige vorm van nabewerking worden ingezet.

Nozzles/injectoren
Innalox produceert uiteenlopende nozzles voor de injectie van gassen, vloeistoffen en vaste stoffen in reactoren.

Hoge temperatuur bevestigingssystemen
Om de isolatie in ovens te bevestigen, zijn speciale ankers nodig die niet bezwijken bij hoge temperaturen. Innalox maakt uiteenlopende ankers voor gebruik in verschillende soorten ovens.

Labgereedschap
Wij produceren diverse hulpmiddelen van technisch keramiek voor laboratoria die analyses verrichten waarbij hoge temperaturen aan de orde zijn. Denk bijvoorbeeld aan steunen, houders, labopstellingen, drukstempels, dilatometer onderdelen en DTA cups.

Onderdelen voor productie van glas
De productie van glas gaat gepaard met hoge temperaturen. Wij ontwikkelen onderdelen van technisch keramiek die als geen ander bestand zijn tegen dit soort temperaturen. Denk onder meer aan roerders en samplehouders.

Messen
Technisch keramiek wordt  tegenwoordig steeds meer toegepast als mes. Wij zijn geen voorstander van deze ontwikkeling. Bij ondeskundig gebruik bij de bereiding van voedsel zou immers een stukje van het lemmet af kunnen breken. Wanneer een dergelijke splinter in het lichaam belandt, kan dat voor behoorlijke complicaties zorgen. Daarom maken wij bij voorkeur geen lemmet van keramiek. Wij produceren echter wel geregeld keramische heften, hetgeen het mes een zeer luxueuze uitstraling geeft.

Filters
Technisch keramiek is bij uitstek geschikt voor het maken van filters. Wij leveren keramische filters die aangepast worden aan de wensen van de klant voor wat betreft afmetingen en porositeit. Onze filters worden onder meer gebruikt voor waterzuivering en het scheiden van materialen.